Leona Vreugdenhil Coaching & Therapie
« Previous

Stress & Burn-out

Stress & Burn-out zijn veelvoorkomende klachten in deze tijd.
De signalen beginnen subtiel, maar worden echter niet (op tijd) opgemerkt of genegeerd, waardoor ze zich opstapelen en ontwikkelen tot je er niet meer omheen kunt. Je raakt echt burn-out. Het lichaam wordt letterlijk stil gezet en wat volgt is een langdurig herstelproces.
 
Een herstelproces bestaat uit verschillende fasen:
 
- Fysiek herstel: je lichaam heeft rust nodig, heel veel rust. Pas dan kun je verder met de rest. Dit betekent: voldoende slapen, de juiste voeding en met kleine stapjes het lichaam weer in beweging brengen door rustige activiteiten met daarna voldoende rust om het lichaam weer te laten herstellen/opladen. Ook betekent het dat je weer echt gaat 'voelen'. Wat voel ik in mijn lichaam? Wat vertelt het mij? En naar dat gevoel leren luisteren/handelen.
 
- Emotioneel herstel: Naast het voelen op lichamelijk niveau is er ook voelen op emotioneel niveau. In de fase voor het ontstaan van de burn-out zijn emoties vaak onderdrukt en genegeerd, of er werd juist gereageerd vanuit de emoties (mn angst). Tijdens het herstelproces leert men omgaan met deze emoties, ze daadwerkelijk te voelen/doorleven waardoor de emotionele lading verminderd wordt die erop zit, zodat ze niet meer de overhand kunnen nemen.
 
- Mentaal herstel: zo'n burn-out doet wat met je. Het zet je leven volledig op zijn kop en niets is meer zoals het was. Een burn-out heeft vaak ook te maken met een bepaalde mindset: je 'moet' van alles van jezelf, presteren, doorgaan, toch die ene taak nog op je nemen etc. Zonder de verandering van die mindset zul je geheid opnieuw in een burn-out terechtkomen. Het is dus heel belangrijk om te kijken naar welke negatieve gedachtepatronen er zijn en deze om te zetten in positieve gedachtepatronen.Acceptatie van de burn-out is de 1e stap naar herstel. 
 
- Spiritueel niveau: dat klinkt misschien 'zweverig', maar veel mensen worden niet meer de oude, en willen dat ook niet meer. Veel mensen ervaren een burn-out (net als veel andere grote life-events) als een keerpunt in hun leven, ze slaan een andere weg in, maken andere keuzes en veranderen bijvoorbeeld van werk/carrière die beter bij hen past. Mensen zijn altijd op zoek naar zingeving hun leven. Het is belangrijk dat wat er gebeurt een betekenisvolle plek krijgt in hun levensverhaal. Die zingeving is een belangrijk onderdeel van het herstelproces.
In de praktijk bied ik stress & burn-out trajecten aan die zich richten op de bovenstaande zaken. Loop jij vast in je werk/privé? Levert dit stress op? Voel je dat je aan het opbranden bent of ben je al burn-out en zoek je ondersteuning in dit proces? Neem dan contact op via: coaching@leonavreugdenhil.com voor meer informatie of het inplannen van een afspraak.
 
Voel je welkom!
There are not messages yet
Created on: 24-08-2020